Erhverv

DiaLabXpo sætter fuld fokus på bæredygtighed

DiaLabXpo har flere oplæg om bæredygtighed på programmet. Foto: MCH/Lars Møller.

Bæredygtighed er i centrum på årets udgave af DiaLabXpo, der blandt andet beskæftiger sig indgående med emnet på Indkøbernes Dag og i et oplæg om Syddansk Universitets bæredygtighedscertificerede laboratorier. DiaLabXpo, der henvender sig til diagnostik- og laboratoriebranchen, gennemføres sideløbende med FoodTech i MCH Messecenter Herning 1.-3. november.

Når DiaLabXpo i forbindelse med FoodTech i starten af november byder på tre dage med produktnyheder, trends og tendenser henvendt til diagnostik- og laboratoriebranchen, bliver der også mulighed for at blive klogere på bæredygtighed. Eksempelvis berører Indkøbernes Dag 1. november grønne løsninger, cirkulære økonomier, genanvendelse og bæredygtighed i laboratoriet – sidstnævnte taler næstformand i brancheforeningen Dialab Anders Ruskov om: 

– Mit oplæg omhandler Dialabs emballage-bæredygtighedsprojekt, der involverer den cirkulære emballage-leverandør Re-zip, Københavns Universitets laboratorier og diverse Dialab-leverandører. Jeg fortæller om hele projektets rejse – fra idéen klækkede til de første skridt og status i dag, hvad den indebærer af læring, fortæller Anders Ruskov, der foruden sit virke i Dialab er Country Manager i AH diagnostics og generelt beskæftiger sig meget med bæredygtighed: 

– I såvel Dialab- som AH diagnostics-regi arbejder jeg med ‘De nordiske kriterier’ for bæredygtig emballage nedfældet af de danske regioner i samarbejde med de nordiske hospitaler og regioner. Desuden arbejder jeg med det udvidede producentansvar på emballage, der er vedtaget af EU og indføres i 2025. Ambitionerne med det videre arbejde er at være med til at levere på den danske klimalov og bidrage til at reducere CO2-udledningen med 70% i 2030 og opnå klimaneutralitet i 2050. 

Foruden Anders Ruskov byder Indkøbernes Dag på indlæg ved Per Hansen, Director Solutions Sales & BCM i DSV, Maria Gaden, leder ved Center for Bæredygtighed, og Julie Petersen, Ph.d. i mikrobiologi, begge Region Midtjylland, og Leise Marud, chef for bæredygtighed i Stena Recycling.

My Green Lab-bæredygtighedscertificeret

Bæredygtighed er også i centrum, når specialkonsulent på Syddansk Universitet Marianne Due 2. november fortæller om universitetets arbejde med at gøre dets laboratorier bæredygtige – et arbejde, der har kastet en certificering fra My Green Lab af sig. 

– Ved certificeringen via My Green Lab bliver man målt på, hvad man gør for at blive mere bæredygtig i forhold til alt fra eksempelvis indkøb og affaldssortering til energi- og vandforbrug, genbrug og transport. Vi er stolte af denne udefrakommende blåstempling af vores indsats, og certificeringen har givet os mod på det videre arbejde med bæredygtighed. Og vi forventer, at netop det arbejde er et livsvilkår – det er en opgave, der er kommet for at blive, konstaterer Marianne Due, der beretter om en overraskende smidig proces hen imod certificeringen: 

– Jeg havde svært ved at se hvordan de ansatte i laboratorierne skulle få tid til at tænke i mere bæredygtige løsninger, fordi de jo har travlt med forskning og undervisning. Men de ville rigtig gerne, så det var egentlig bare at give dem muligheden – så kom alle idéerne fra dem, og min opgave var så at bære dem videre eller facilitere, at de selv fik arbejdet med løsningerne trods travlhed. Og der er selvfølgelig nogle teknisk tunge løsninger og nogle vaner, som man ikke bare lige ændrer fra det ene øjeblik til det andet, men vi har forsøgt hele tiden også at gå efter lavthængende frugter, så der er fremdrift.

Ambitionen på Syddansk Universitet er nu at udbrede og forfine de nye dyder, lige som man ønsker at opbygge et netværk med andre laboratorier i Danmark med henblik på gensidig inspiration. 

DiaLabXpo 2022 finder sted i MCH Messecenter Herning 1.-3. november sideløbende med FoodTech-messen.

Kommentarer