Herning-projekt skal afhjælpe Danmarks tøjspild
Herning Kommune og samarbejdspartnere væver nu erhvervsliv, videns-institutioner og organisationer sammen til et skræddersyet netværk, der skal gøre tekstilrester og -affald til en nyttig ressource.
Et nyt, spændende, nationalt projekt er skudt i gang i Herning. Projekt har fået navnet “Tekstilsymbiose Herning – tekstilrester og affald som ressource”, og har en målsætning om at sikre bedst mulig udnyttelse af tekstilressourcer.
I dag findes der ikke afsætningsmuligheder for store dele tekstilaffald, som derfor enten brændes eller sendes til udlandet. Derfor er det oplagt at se på, hvordan disse ressourcer kan sættes i spil lokalt.
– I Herning Kommune har vi besluttet, at vi vil være mere bæredygtige, og understøtte den grønne udvikling hos virksomhederne i kommunen. Alle bør have fokus på at nedbringe CO2-udledningen, og en af vejene er at kigge på affaldsområdet, siger borgmester Dorte West (V) fra Herning Kommune.
Tekstilområdet har et stort potentiale for CO2-besparelser. Lykkedes man med at genanvende ét ton tekstilaffald, i stedet for at brænde det, medfører det en reduktion på cirka 20,4 tons CO2.
Vejen skal findes i Herning – Danmarks tekstilcentrum
Historisk set er Herning-egnen bygget op omkring tekstilindustrien, og området har en lang og stolt historie for at være Danmarks tekstilcentrum. Netop derfor er det helt naturligt, at et lokalt initiativ skal skabe rammerne for at sikre, at ingen tekstiler går op i røg, og dermed medvirke til at nedbringe Danmarks CO2-aftryk.
Projektet er et samarbejde mellem den nationale erhvervsklynge Lifestyle & DesignCluster, Bæredygtig Herning, Erhvervsrådet Herning & Ikast-Brande, Erhvervshus Midtjylland, VIA Design og Herning Kommune. Initiativet omfatter både borgere, virksomheder, innovatører, vidensinstitutioner, erhvervsorganisationer og NGO’er.
Ifølge Betina Simonsen, der er direktør i erhvervsklyngen Lifestyle & DesignCluster, vil projektet i Herning give erfaringer og viden, som kan bruges i hele landet.
– Vi skal sammen med en række projektpartnere arbejde på at gøre tekstil-affald til en ressource frem for et problem. Tekstilaffald og genanvendelse bliver en af fremtidens helt store temaer, og derfor er projektet også med til at fremtidssikre virksomheder, der kan afprøve nye materialer og forretningsmodeller, før det bliver et krav. Det kan give de modigste virksomheder et internationalt forspring, hvis vi lykkes med at udvikle løsninger, som kan bruges i andre lande, siger direktør i Lifestyle & Design Cluster, Betina Simonsen.
Til projektet søges nu 25 virksomheder (SMV’er) i Herning og omegn, som har lyst til at eksperimentere med tekstilressourcer og skabe nye cirkulære forretningsmodeller.
– Vi skal alle tage ansvar, og være ambitiøse i arbejdet med at finde klimavenlige løsninger. Der er brug for, at vi tænker på tværs af brancher. Med Tekstilsymbiosen opstår der en unik mulighed for at skabe nye relationer og tætte samarbejder på tværs, hvor én mands affald kan være en anden virksomheds guld. Vi skaber således et nyt erhvervseventyr, hvor tekstilaffaldet bliver en ny ressource, siger borgmester Dorte West fra Herning Kommune.
FAKTA:
Projektet søger 25 virksomheder (SMV’er) i Herning og omegn, som har lyst til at eksperimentere med tekstilressourcer og skabe nye cirkulære forretningsmodeller.
Projektet skal være med til at motivere og inspirere til grøn udvikling. Både inden for tekstil- og livsstilbranchen – men i høj grad også ved at involvere andre erhverv.
Mange virksomheder kan bruge tekstilrester som en ressource. F.eks. produktionsvirksomheder, der i dag benytter andre produkter, men med fordel kunne finde løsninger med tekstilaffald. Eksempelvis ville tekstilaffald kunne brugs til at isolere bordplader og mange andre ting.
Omkring 50.000 tons tekstiler sendes årligt til forbrænding i Danmark. Ifølge en rapport fra Miljøministeriet er den tabte værdi ved forbrænding af disse tekstiler vurderet til at være mindst 90-110 millioner kroner årligt.
Læs meget mere om Tekstilsymbiose Herning på www.ldcluster.com/projekter
Projektpartnere:
• Herning Kommune (inkl. Bæredygtig Herning)
• Erhvervshus Midtjylland
• Erhvervsrådet Herning, Ikast & Brande
• Dansk Mode & Tekstil
• Det Kongelig Akademi
• VIA University College
• Røde Kors
• Folkekirkens Nødhjælp
• Lendager Group
Kommentarer