Erhverv

IVS’er bag flere konkurser i marts

Bo Rasmussen, direktør hos Experian.

Konkurstal for marts viser en markant stigning fra februar, men også sammenlignet med marts 2021. Bag stigningen er en pukkel af IVS-opløsninger fra efteråret, og nu venter tilbagebetalinger af corona-lån for dansk erhvervsliv.

I marts har dansk erhvervsliv oplevet en markant stigning i konkurser i forhold til det rekordlave niveau, der var i februar – sammenlignet med marts 2021 er stigningen dog mindre markant. 

Ifølge tal fra analyse- og datavirksomheden Experian gik 971 danske virksomheder konkurs i marts 2022. Det er en markant stigning fra februar, hvor 366 virksomheder lukkede for sidste gang. I marts 2021 gik 869 danske virksomheder konkurs. 

– Erhvervslivet står lige nu midt i en potentiel storm med to elementer, der kan få antallet af konkurser til at stige. Det første handler om, at vi nu begynder at se IVS’er, der burde være blevet opløst for måneder siden, gå konkurs. Det er plausibelt, at det er de tekniske konkurser, vi nu for alvor begynder at se i tallene. Set med de makroøkonomiske briller har de mange konkurser i IVS’er dog reelt ikke de store samfundsøkonomiske påvirkninger, siger Bo Rasmussen, direktør hos Experian og fortsætter: 

– Det andet element er mere bekymrende. Det drejer sig om tilbagebetalingen af corona-lån, der forfaldt nu her 1. april. Flere aktører i erhvervslivet frygter, at et firecifret antal aktive virksomheder – herunder inden for især restaurationsbranchen og andre lignende servicefag – kommer til at bukke under i de kommende uger og måneder, fordi de ikke kan betale lånet eller få det konverteret til et traditionelt banklån. Men under alle omstændigheder kommer der til at gå nogle måneder, før eventuelle konkurser ses i konkursstatistikkerne. 

Umiddelbart kommer virksomheder, der ikke betaler lånet tilbage, til at flyttet til en statslig overgangsordning, hvor der hver måned bliver tilskrevet en rente på 0,7 procent. 

Kreditvurdering er vigtig i usikre tider

Experian-direktøren påpeger, at også renter, inflation, pressede forsyningskæder og politisk uro alt sammen er med til at puste til usikkerheden for dansk erhvervsliv og samfundet generelt.

Med et mere usikkert verdensbillede i 2022 foreslår Bo Rasmussen, at de danske virksomheder fokuserer ekstra meget på kreditgivningen. 

– Det er vigtigt, at der fortsat er fokus på en grundig kreditvurdering, for når usikkerheden står for døren, er det afgørende, at virksomhedens kreditpolitik følger med. Vi ved, at både private husholdninger og virksomheder oplever stigende priser på stort set alt, og det kan derfor ikke undgås, at der bliver spist af det økonomiske råderum i den kommende tid. 

– Samtidig er det også vigtigt for finansvirksomhederne, at de har fortsat fokus på ansvarlig långivning, når mange virksomheder efter planen skal konvertere hjælpepakkerne til traditionelle banklån i løbet af de næste måneder, påpeger Experian-direktøren.

Kommentarer