Debat og politik

Kom til Madmødet 2023 i Holstebro: Hvad skal vi leve af i fremtiden?

Billede fra fiskeauktion ved Madmødet 2022 i Hvide Sande. Pressefoto

Når den tredje udgave af områdets store fødevarefejring Madmødet afholdes i dagene 22. til 29. maj 2023, så mødes politikere, fiskere, landmænd, forskere og virksomhedsledere til fælles debat under overskriften: ”Hvad skal vi leve af i fremtiden?

Torsdag den 25. maj rykker Madmødet ind på Nørre Vosborg ved Holstebro og fylder stedet med debatter, oplæg, smagsprøver og workshops. Formålet med dagen er at give både politikere, borgere og producenter nogle kvalificerede bud på, hvad vi skal producere og spise i fremtiden.

En af deltagerne er folketingspolitiker Jeppe Søe (M).

– Det er så væsentligt, at vi får debatteret, hvordan vi konkurrencemæssigt og bæredygtigt fortsat kan producere fødevarer i fremtiden, og for mig giver det så ualmindelig god mening at gøre det i den landsdel, hvor flest har fødderne solidt plantet i jorden. I Midt- og Vestjylland høster vi, som vi har sået; her dyrker vi jorden, fisker og tænker innovativt i forhold til fødevarer. Det er værd at fejre, og det glæder jeg mig til at være en del af til Madmødet; men endnu mere glæder jeg mig til at tage del i snakken om, hvordan vi politisk kan værne om de erhverv, der giver mad på bordet, siger Jeppe Søe.

Foruden deltagelse fra EU, Folketinget og de syv kommunalbestyrelser, så kommer en række organisationer og virksomheder, som hver på deres måde arbejder med fødevareproduktion.

– Madmødet har som mål at samle de, som producerer maden, dem der spiser den og de politikere, som udstikker rammerne for fødevareproduktionen her i området og på landsplan. Derfor laver vi en alsidig fejring på Nørre Vosborg, hvor man kan komme i dialog med både beslutningstagere og producenter, og på den måde, kan alle gå hjem med dybere indsigter i, hvordan vi skal producere fødevarer i fremtiden, forklarer Stine Lindbjerg Jespersen, projektleder for Madmødet 2023.

Kokkeelevbattle og politiske debatter

Det er et særdeles alsidigt program, der er lavet, og man kan blandt andet opleve Madmødets Kokkeelevbattle, hvor fire kokkeelever fra Midt- og Vestjylland dyster om at vinde førstepladsen, som giver adgang til deltagelse i den internationale konkurrence ‘European Young Chef Award 2023’. Vært for konkurrencen er Dak Wichangoen, tidligere Michelin-kok og dommer i Masterchef, som sammen med Ole Troelsø, Gastronomi-redaktør på Børsen, samt Andreas Bjerring, tidligere vinder af European Young Chef Award, også sidder i dommerpanelet.

Gennem eftermiddagen vil der være tre debatter med politisk kommentator, Lars Trier Mogensen, som vært. De handler om ’Maddannelse’, ’Hvad betyder Gastronomi for et område’ samt ’Hvad skal vi leve af i fremtiden?’ I debatterne deltager blandt andre Anne Sophia Hermansen, kulturkommentator på Weekendavisen, Jonas Schrøder, kommunikationschef i REMA, Ole Troelsø, gastronomi-redaktør på Børsen, Alfred Fisker Hansen, formand for Konsumfisk, Axel Månsson, økologisk grøntsagsproducent, landmand Anders Nørgaard, fiskeriforeningsformand Thomas Rahbek Sloth, folketingspolitikere, EU-politiker, borgmestre med flere.

Maskiner og mad

Som et konkret eksempel på et af de tiltag, der vil præge fremtidens landbrug, deltager firmaet Agrointelli med deres robot Robotti. Den er en moderne landbrugsmaskine, og i samarbejde med Nørre Vosborg fremviser stifter af AgroIntelli, Ole Green, hvilken betydning den har for det moderne landbrug, og hvad visionen er hermed.

I løbet af dagen vil der være oplæg fra blandt andre producenter og organisationer, som vil give deres bud på fremtidens fødevareproduktion og fødevarebranchens udfordringer og muligheder på egnen. Det er Food & Bio Cluster Denmark, Klimafonden Skive, KonsumFisk, Erhvervsakademi MidtVest, Projektet AgroRobottiFleet. Nørgaards Geder og Hønseriet Lystbæk vil fortælle om livet som nicheproducent.

Lokale producenter fremviser deres fødevarer, fortæller om deres produktion samt serverer smagsprøver. Man kan blandt andre møde Lystbækgaard, Kræmmergården, Hønseriet Lystbæk, BakingSins, Able Winery, Planter og Pesto, Lille Holmegaard Håndbryg og Klosterhedens Vildt, og Uddannelsescenter Holstebros elever serverer smagsprøver i samarbejde med Konsumfisk 

Der vil være mulighed for at smage forskellige fødevarer samt købe frokost, snacks og drikkevarer hele dagen.

Som afslutning på dagen spiller den unge fremadstormende musiker, Karl Kristian fra Hvide Sande, mens man kan nyde lækre smagsprøver, besøge de udendørs barer og madboder, samt sætte tænderne i en særlig anretning med egnskendte spiseskatte. Hele arrangementet er gratis at deltage i og åbent for alle.

Fakta om madmødet

Madmødet afholdes i 2023 i dagene 22. – 29. maj 2023

Madmødet blev afholdt første gang i 2021 i de syv kommuner, der udgør Business Region MidtVest

I 2022 blev der afholdt mere end 125 events fordelt i de 7 kommuner ude hos landmanden, i kulturhuse, på havne, på strøget, i parker, i en bunker, på en strand og mange andre steder.

Business Region MidtVest er et samarbejde mellem flg. 7 kommuner: Holstebro, Skive, Struer, Lemvig, Herning, Ringkøbing-Skjern og Ikast-Brande.

Madmødet er udviklet og projektledet af Business Region MidtVest

Målet for Business Region MidtVest er at styrke væksten, skabe nye jobs og tiltrække kvalificeret arbejdskraft til området. Udviklingen af fødevareerhvervet i Midt- og Vestjylland er et af indsatsområderne

Læs mere på www.madmodet.dk

Herunder: Torsdag er der Kokkeelevbattle på Nørre Vosborg ved Holstebro. Vinderen får adgang til den internationale konkurrence ‘European Young Chef Award 2023’. Pressefoto

Kommentarer