Erhverv

Krisekorps af erhvervsfolk klar med råd om coronalån til midtjyske virksomheder

Morten Møller, national projektleder for Early Warning-programmet. Foto: Erhvervshus Midtjylland.

Fristen for at tilbagebetale moms- og skattelån til staten udløber i dag 1. april, og mange små virksomheder vil opdage, at de ikke har pengene, vurderer Early Warning, hvor 130 frivillige erhvervsfolk derfor er klar med gratis rådgivning.

Når statens coronalån til erhvervslivet skal betales tilbage i dag 1. april 2022, kan det betyde, at mange tusind mindre virksomheder må erkende, de ikke har økonomi til at drive virksomheden videre som før og i værste fald risikerer en konkurs.

Antallet af konkurser i Danmark har været ekstraordinært lavt i 2020 og 2021, men nu gør de cirka 130 frivillige erhvervsfolk i programmet Early Warning, som yder gratis og uvildig rådgivning, sig klar til et boom af henvendelser fra ejere af små og mellemstore virksomheder, som har brug for eksperthjælp til at ride et muligt finansielt stormvejr af.

– Vi ser i vores daglige arbejde, at mange små forretningsdrivende vil få problemer med at betale moms- og skattelån tilbage. Det kan skyldes, at de enten ikke har sat penge til side til at betale lånene tilbage eller ikke har prioriteret at få lavet de nødvendige løbende investeringer, mens de har kunnet få hjælpepakker. For nogle kan det meget vel blive en brat opvågning, siger Morten Møller, der er national projektleder for Early Warning-programmet.

Det anslås, at omkring 40 procent af mindre og mellemstore virksomheder har optaget moms- eller skattelån i forbindelse med corona-pandemien. Penge, som nu skal betales tilbage til staten.

– Men ingen har overblik over, hvad de enkelte virksomheder har gjort med lånet. Har de brugt pengene til løn og andre løbende udgifter, har de investeret i varelager eller webshop, eller har de dem liggende klar i madrassen, siger Morten Møller.

Rådgivningen fra Early Warning kan handle om, hvilke konsekvenser for likviditeten det har at udskyde tilbagebetalingen op til yderligere to år, hvilket vil indebære en månedlig rente på 0,7 procent, som svarer til en årlig rente på over otte procent, eller være hjælp til nye afdragsordninger hos eksempelvis Gældsstyrelsen og andre långivere. Det kan også være tiltag for at øge salget, omlægge lån, planlægge opgaver, effektivisere driften osv., som de frivillige rådgivere sædvanligvis hjælper virksomhederne med, så de overlever eller landet blødt i en eventuel konkurs.

– Vi er klar, men kan selvfølgelig hurtigst hjælpe dem, som ringer først, siger Morten Møller.

Virksomhedsejere skal kontakte Early Warning i det regionale Erhvervshus, som hjælper med at danne overblik over situationen og planlægge en løsning for både virksomhed og ejer. Efter behov tilknyttes en frivillig rådgiver, som hjælper virksomheden med at gennemføre løsningen og komme på fode igen.

Kommentarer