Navnenyt

Maleri af tidligere borgmester afsløret

Foto: Herning kommune

Endnu et borgmester-portræt har fundet vej til væggen i byrådssalen i Herning.

Lars Krarup, i 20 år Venstre-borgmester i Herning Kommune, deltager tirsdag 14. december i sit sidste byrådsmøde. Men han forlader ikke byrådssalen.

Mandag 6. december afsløredes det portrætmaleri, som billedkunstneren Mads Rye har bedrevet af den nu tidligere borgmester, som forlod borgmesterkontoret 1. august i år. Lars Krarup bliver det ottende borgmester-portræt, der hænges op i byrådssalen.

– Det er en historisk dag i dag. For første gang i 20 år skal vi have et nyt borgmester-portræt op at hænge. Dermed gør du, Lars, kommunens andre tidligere borgmestre og æresborgere selskab, sagde borgmester Dorte West, (V), ved afsløringen af maleriet.

– Jeg synes, det er interessant at se hvor få malerier, der egentlig hænger her. Ganske vist er Herning en ung by og købstad. Men alligevel. Kommunens otte borgmestre har generelt været på posten længe. I gennemsnit faktisk 13 år! Det gennemsnit trækker du op. Til gengæld trækker du fra i dag gennemsnitsalderen på væggene ned…

Der er sket en voldsom forandring

Dorte West roste i sin tale Lars Krarup for de mange aftryk, han i sin 20-årige borgmesterperiode har sat på Herning-egnen.

– Herning Kommune i dag er voldsomt forandret i forhold til ved årtusindskiftet. Det ved vi alle, at du har din store del af æren for. Og det har der da også været talt og skrevet meget om, siden du for efterhånden længe siden offentliggjorde din beslutning om at stoppe som borgmester 1. august i år. Det må være stort og livsbekræftende at tage med, når du snart forlader byrådssalen for sidste gang, lød det fra Dorte West.

Den unge knægt på værtshuset

Mads Rye, som står bag portrættet af Lars Krarup, var til stede ved afsløringen og satte efterfølgende lidt ord på sit arbejde.

– Normalt ser man ikke brede smil og tænder på portrætmalerier. Tænder er svære at male, og det kan nemt komme til at virke som en grimasse. Men Lars’ smil, det skulle med. Alt andet ville have været unaturligt. Jeg kan se den dér unge knægt for mig, som har fortalt mig, at han på et værtshus blev involveret i arbejdet i VU, sagde Mads Rye med et lille blink i øjet. 

Baggrunden på maleriet er en dramatisk himmel med grå og mørke skyer. 

– Det er en lidt maskulin himmel. Med noget bulder og brag. Man er ikke borgmester i 20 år, tænker jeg, uden at der har været lidt bulder og brag undervejs. Det er skyer med kraft i! Og så viser de også, at her er højt til loftet, og at den unge mand rager op i landskabet, lød det fra Mads Rye. 

Lars Krarup selv takkede for portrættet, som han er meget glad for. 

– Jeg synes, det er vellignende. Og det har været en fornøjelse at opleve den proces, det er, når du skaber sådan et værk, sagde den forhenværende borgmester til Mads Rye, som blandt mange andre også har malet portrætter af Marianne Jelved og Bjarne Hastrup.

Kommentarer