Samfund

Mange frivillige lungeaktiviteter i Region Midtjylland

Foto: Lungeforeningen

En ny analyse fra Lungeforeningen af foreningens frivillige arbejde viser, at det frivillige tilbud er næst mest udbredt i de midtjyske kommuner. I 16 ud af 19 kommuner, svarende til 84 pct. af kommunerne, er der enten en lokalafdeling, lungekor eller lokale netværk, der alle har stor betydning for mennesker, der lever med lungesygdom i deres hverdag. På landsplan er der tilbud i 73 pct. af kommunerne.

Der findes omkring 700.000 mennesker, der lever med en lungesygdom i Danmark. Mange har astma eller lungesygdommen KOL. Andre er født for tidligt og har fået infektionsskader på lungerne. Atter andre har en sjælden medfødt lidelse. Uanset diagnose repræsenterer Lungeforeningen de mange syge danskere i dag, og de lungesyge har en forening i ryggen med næsten 25.000 støttende medlemmer.  

Det frivillige arbejde er et af omdrejningspunkterne for Lungeforeningens arbejde. Foreningen har mere end 300 frivillige, der på daglig basis tager initiativer til fx sang i lungekor, træningsaktiviteter, bankoarrangementer eller netværk, hvor deltagerne jævnligt mødes, så lungesyge ikke skal sidde isoleret med deres sygdom. En opgørelse fra før corona-pandemien ramte viste, at Lungeforeningens frivillige havde over 7.000 frivillige aktiviteter fordelt ud over året. Hertil kommer de mange frivillige, der hvert år i regi af Team Rynkeby Fonden også understøtter oplysningsarbejde og samler penge ind til Børnelungefonden via skole- og cykelløb, som kan blive brugt på livsvigtig forskning i lungesygdomme, samt det arbejde der løbende foregår i de mere end 18 landsdækkende netværk, eller når frivillige støtter andre mennesker med lungesygdom i f.eks. Facebookgrupper og lignende. 

De frivillige aktiviteter for mennesker med lungesygdomme er næst mest udbredt i Region Midtjylland, hvor der er aktiviteter i 16 ud af 19 kommuner, hvilket svarer til 84 pct. af kommunerne, og kun overgås af Region Sjælland. På landsplan er der aktiviteter i 73 pct. af kommunerne. 

Frivillige tilbud i 16 ud af 19 kommuner

Et eksempel på en lokaldeling med mange tilbud er Viborg-Skive Lokalafdeling, hvor den lokale bestyrelse på otte medlemmer sørger for masser af aktiviteter til de mere end 800 medlemmer af foreningen i de to byer. 

“Vi har træningshold og netværk, og så har vi en masse arrangementer i løbet af året, f.eks. har vi snart en fysioterapeut, der kommer og lærer os om åndedrættet, vi har arrangeret en bustur til Rønbjerg havn, hvor vi skal sejle ud på Limfjorden, ølsmagning, et besøg på Borgvold i Viborg, hvor vi har aftalt med Viborg kommune, at de kommer og kører os en tur rundt på rickshaw cykler, så vi kan nyde parken omkring søen, en fisketur til en put and take sø, samt en dag, hvor vi spiller petanque. Endelig holder vi hvert vores populære julefrokost med efterfølgende amerikansk lotteri”, siger Mona Vistesen, der er formand for lokalafdelingen i Viborg-Skive. 

Netop det frivillige arbejde, som ses i lokalafdelinger, som den i Viborg-Skive, har stor betydning. 

“Svært syge mennesker, der lever med alvorlige lungesygdomme lever typisk isoleret i deres hjem og mange bor alene. Med tiden bliver deres nære relationer færre, og i takt med at tilknytningen til andre mennesker svinder ind, vokser ensomheden. Det er en af grundene til, at vi i Lungeforeningen er meget optaget af at begrænse denne ensomhed, og arbejder for, at lungesyge kan finde fællesskaber og derved igen få mod på livet”, fortæller Anne Brandt, direktør i Lungeforeningen. 

Selvom 84 pct. af kommunerne i Midtjylland har frivillige tilbud, stopper ambitionerne ikke her. 

“Vi vil sikre, at der er gode tilbud til lungesyge i alle landets kommuner, og hvis der sidder nogen og tænker, at de gerne vil starte et frivilligt tilbud for lungesyge op i nogen af de grå kommuner på kortet, sidder vores dygtige frivillighedskonsulenter klar til at hjælpe med at komme i gang, så her skal de bare gribe telefonen og ringe til os”, siger Anne Brandt, direktør i Lungeforeningen.  

Kommentarer