112

Personer fra Herning blandt anholdte i stor politiaktion

Politiet slog til tidligt i morges, hvor ni mænd og fem kvinder i henholdsvis Silkeborg, Viborg, Thisted, Herning, Ikast-Brande og Ringkøbing-Skjern blev anholdt. Arkivfoto.

Betjente fra Midt- og Vestjyllands Politi bankede i dag, torsdag den 5. januar 2023, på en række døre, da de deltog i en landsdækkende politiaktion mod hvidvask. 14 midt- og vestjyder blev anholdt.

Aktionen var rettet mod såkaldte muldyr, der er mistænkt for at hvidvaske penge, der stammer fra organiseret kontaktbedrageri. I bedragerisagerne er især ældre borgere blevet kontaktet af gerningsmænd, der har udgivet sig for at komme fra eksempelvis banken, Nets eller politiet og på den måde franarret ofrene personoplysninger eller penge. Muldyrene har så hjulpet med at sløre pengesporet ved for eksempel at stille deres konto til rådighed.

– De 14 personer, vi i dag har anholdt i Midt- og Vestjylland, er alle mistænkt for at have ageret muldyr ved at hvidvaske penge for organiserede svindlere i et omfang, der kan straffes med fængsel”, fortæller politikommissær Susanne Kiel Nielsen, der er leder af efterforskningsafdelingen for økonomisk kriminalitet hos Midt- og Vestjyllands Politi.

135 anholdt på landsplan

Aktionen blev gennemført i samarbejde med National enhed for Særlig Kriminalitet. I alt er omkring 135 mistænkte blevet anholdt på tværs af landet.

– Med dagens aktion sender vi et klart signal om, at det er en alvorlig sag at stille sin konto til rådighed for andre. Jeg vil gerne opfordre til, at man aldrig hæver eller overfører penge for fremmede. Det kan måske godt virke uskyldigt, men man kan faktisk være i gang med at hvidvaske penge for organiserede kriminelle, og det er altså en alvorlig forbrydelse, siger politikommissær Susanne Kiel Nielsen.

Forebygger, at helt unge ender som muldyr

Netop rollen som muldyr er et af de emner, som forebyggelsesbetjente fra Midt- og Vestjyllands Politi kan tage op, når de besøger skoler og uddannelsesinstitutioner. Og da det er en form for kriminalitet, som politikredsen ser stadigt mere af, vil betjentene fremover lægge endnu mere vægt på emnet i det forebyggende arbejde. Midt- og Vestjyllands Politi har også sendt materiale ud til kommunerne, så skolerne har noget information, de kan give til forældre i for eksempel udskolingen.

– Vi har jo set unge helt ned i folkeskolealderen agere muldyr. Derfor synes vi, det giver god mening også at klæde forældrene på, så de kender til fænomenet og kan være opmærksomme på det, fortæller Ralf Hove Larsen, der er leder af forebyggelsesafdelingen i Midt- og Vestjyllands Politi.

Anholdelser fordelt på seks kommuner

I den midt- og vestjyske del af dagens politiaktion er der foretaget anholdelser i Silkeborg, Viborg, Thisted, Herning, Ikast-Brande og Ringkøbing-Skjern kommuner. I alt er fem kvinder og ni mænd blevet anholdt og sigtet. Aldersmæssigt spænder de fra 16 til 50 år.

Gode råd mod kontaktbedrageri over telefonen:

• Udlevér aldrig bekræftelseskoder eller andre følsomme personoplysninger over telefonen.
• Find selv myndighedens eller bankens telefonnummer og ring til dem.
• Læg røret på, hvis du har mistanke om svindel. Du behøver ikke være høflig.

Undgå at blive et muldyr:

• Lad ikke andre overføre penge til din konto, som du skal overføre videre.
• Hæv ikke penge for andre.
• Er det svært at sige nej, og bliver du utryg ved situationen, kan du sige, at du ikke har dit betalingskort på dig, eller at du ikke har MobilePay.
• Oplever du, at der kommer penge ind på din konto, som du ikke kender til, så kontakt din bank og bed banken tilbageføre beløbet.

Kommentarer