Rullende historier: Byvandring for gangbesværede, rollator- og kørestolsbrugere
Igen i år afholder Museum Midtjylland historisk byvandring for gangbesværede samt rollator- og kørestolsbrugere. I et roligt tempo drager vi gennem bymidten, hvor vi skal høre om Hernings byudvikling i 1800- og 1900-tallet.
I starten af 1800-tallet var Herning blot en lille landsby med ganske få indbyggere. I 1827 anlægges der imidlertid et tinghus på en markvej, fem år senere et apotek, og bydannelsen begynder at udvikle sig i dette område øst for den gamle landsby.
Den gradvise udbygning af infrastrukturen med landevejen mellem Aarhus og Ringkøbing og den senere anlæggelse af jernbanen satte for alvor gang i byens vokseværk. Hertil kom også den spirende industri. Et foreløbigt højdepunkt nåede man i 1913, hvor Herning blev købstad og for længst var blevet hedens hovedstad for handel og vandel.
Turen starter foran Herning Bibliotek i Østergade. Det var i sin tid blot en simpel markvej, hvor byudviklingen begyndte at tage form omkring et tinghus og et apotek i den første halvdel af 1800-tallet. Samtidig fortæller vi om jernbanens store betydning for byens og egnens vækst.
Turen går herefter via torvet hen til Herning kirke, der i 1889 afløste den gamle middelalderkirke i den vestlige del af byen. Turen slutter ved Føtex i Bredgade, hvor vi skal høre om den tekstilindustri, der blev en enorm drivkræft for byens vækst i det meste af 1900-tallet.
Info
Tirsdag d. 14. juni kl. 10.00-11.30
Herning Bibliotek, Østergade 8, 7400 Herning
Pris: Kr. 70 (kr. 50 for medlemmer af museets støtteforening). Tilmelding er nødvendig og kan ske via www.museummidtjylland.dk.
Kommentarer