Erhverv

Salling Group skal betale 500.000 kr. til HK Handel

HK Handel har netop vundet en sag om manglende udbetaling af overarbejde mod Salling Group. Afgørelsen fra Arbejdsretten viser, at man ikke bare kan bryde en overenskomst, siger Mette Høgh, formand for HK Handel.

Det kan koste dyrt at bryde en overenskomst. I en længere årrække har supermarkedsgiganten Salling Group som udgangspunkt undladt at udbetale penge for overarbejde. I stedet har de ansatte som udgangspunkt fået afspadseret timerne. Det er til trods for, at det står tydeligt i HK Handels butiksoverenskomst, at medarbejdere netop som udgangspunkt skal have udbetalt penge for det ekstra arbejde.

Og den praksis går ikke. Det har Arbejdsretten i dag slået fast. Derfor skal Salling Group nu betale 500.000 kroner i bod til HK Handel.

– I HK Handel er vi selvfølgelig meget glade for Arbejdsrettens dom. Som fagforening er det afgørende for os, at de overenskomster vi indgår også føres ud i livet i virksomhederne, siger Mette Høgh, formand i HK Handel.

– Virksomheder skal ikke snige sig uden om overenskomster

Ifølge HK Handels formand slår dommen fast, at når arbejdsgivere vil have fleksibilitet, så må de betale for det ved overenskomstforhandlingerne – og ikke bare tage sig friheden på bekostning af medarbejderne.

– Arbejdsretten har med dagens dom vist, at de tager håndhævelsen af overenskomster særdeles alvorligt. Dommen gør det samtidig tydeligt for arbejdsgiverne, at de skal gøre det samme, siger Mette Høgh.

Om sagen

Tilbage i 2018 blev HK Handel bekendt med, at Salling Group igennem en årrække, uden aftale med den enkelte medarbejder, per automatik afspadserede overarbejde. I stedet for at udbetale overarbejde, som der er aftalt i overenskomsten.

Salling Group erkendte i 2020, at denne praksis ikke var i overensstemmelse med overenskomsten, og samme år stoppede de også med det fra 1. juli.

HK Handel har dog ønsket at få rettens ord for, at det er uacceptabelt, når en virksomhed, særligt af denne størrelse, egenhændigt laver om på aftaler i overenskomsten. Og det har Arbejdsretten altså givet HK Handel medhold i.

Kommentarer