Samfund

Studerende og virksomheder i Herning Kommune går sammen for at nytænke klimavenlige løsninger

Torsdag den 27. oktober og fredag den 28. oktober er Herning vært for det internationale event "Climathon". Foto: Tobias Nørgaard Pedersen, Herning Kommune

I uge 43 er Herning vært for Danmarks eneste “Climathon”. Climathon er et projekt, hvor klimaambitiøse byer verden over arbejder på at opnå lokale CO2-besparelser. I Herning er temaet: Tekstiludfordringen.  

I denne uge afholdes såkaldte “Climathons” i mere end 150 klima-bevidste byer. Som den eneste by i Danmark er Herning vært for et Climathon i 2022.

Climathon er et verdensomspændende set-up, hvor målet er at skabe nye idéer og systemer, som kan medvirke til lokal udvikling til gavn for klimaet. I Herning har Climathon i år fokus på grøn omstilling inden for tekstilindustrien. 

– Historisk set er det midtjyske område et knudepunkt for Danmarks tekstilindustri, og tekstilbranchen er en vigtig del af Herning Kommunes DNA. Men hvordan skal Herning som tekstilby træde ind i fremtiden? Og hvordan kan lokale virksomheder i tekstilbranchen omstille deres forretninger, så de bliver mere bæredygtige? Det er nogle af de spørgsmål, som byens studerende og lokale virksomheder skal arbejde sammen for at finde nye svar på, fortæller borgmester Dorte West fra Herning Kommune. 

Climathon finder sted torsdag den 27. oktober klokken 09.00 – fredag den 28. oktober klokken 14.00 hos Bæredygtig Herning, Gl. Skolevej 1, 7400 Herning.

I år deltager dobbelt så mange studerende som sidste år, da Herning var vært for Danmarks første Climathon. 

Sådan foregår det 

Cirka 140 studerende fra et bredt udsnit af de videregående uddannelser i Herning skal på tværs af faglige retninger være med til at skabe entreprenante initiativer sammen med lokale, etablerede virksomheder. De skal for eksempel arbejde med at finde bæredygtige løsninger på disse aktuelle problemstillinger:

·      Hvor og hvordan kan vi genbruge knapper fra udtjent hospitalstøj?

·      Hvordan kan gulvtæpper genanvendes bedst muligt?

·      Og hvordan kan tæpperne designes, så de er nemmere at genanvende til andre formål senere? 

Målet med Climathon 2022 er at styrke lokale økosystemer, øge klimabevidstheden og inspirere til nye projekter og indsatser til fordel for klimaet. 

– Med Climathon kommer de studerende til at udvikle nye, bæredygtige løsninger. Ny viden er med til at understøtte vores lokale erhvervsliv, og der er mulighed for at dyrke synergier ved både at skabe en mere bæredygtig verden og et konkurrencestærkt og bæredygtigt erhvervsliv, siger borgmester Dorte West fra Herning Kommune. 

Læs mere om Climathon her: https://climathon.climate-kic.org/ 

Projektets partnere er: Erhvervsakademi Midtvest, VIA University College, AU Herning, Bæredygtig Herning, Erhvervsrådet Ikast-Brande og Herning, Life Style and Design Cluster, Uddannelsesby Herning og Herning Kommune. 

Climathon er en del af Tekstilsymbiose Herning.

Kommentarer